Tijd inplannen als koppel: hoe doet u dat?

Praktisch advies over hoe je een ouder kunt zijn zonder je relatie te vergeten.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw1e80e46a/site/advice-pages/etre-parents/passer-du-temps-en-couple/pareja.jpg

Hoe vaak hebben we niet gelezen dat ouders zich in de eerste maanden na de geboorte van een baby moeten aanpassen aan de vele veranderingen die daarmee gepaard gaan? Hoe vaak is ons niet verteld dat we niet moeten vergeten dat we ook een stel zijn en niet alleen ouders? We kennen dit advies in theorie, maar het in praktijk brengen is verre van eenvoudig. Daarom volgen hier enkele tips die je kunnen helpen tijd te maken voor jezelf en je partner.

Neem tijd voor jezelf en krijg hulp van mensen die je vertrouwt

Ten eerste is het belangrijk te bedenken dat u uzelf de tijd moet geven om aan uw nieuwe situatie te wennen; één ouder is er misschien nog niet klaar voor om bij de baby weg te zijn, al is het maar voor een paar uur. Iemand dwingen is contraproductief, het garandeert een negatieve ervaring; hetzelfde geldt voor de keuze van de persoon die voor de baby zal zorgen. We kunnen profiteren van de waardevolle hulp van grootouders, familie of babysitters. Het belangrijkste is dat je de baby bij iemand achterlaat die je vertrouwt, zodat je geen zin hebt om naar huis te gaan.

Samen het juiste moment kiezen

Het tweede is delen: het is belangrijk de verandering samen aan te pakken, want we worden tenslotte ook samen ouders. Probeer concurrentie te vermijden, maar zoek liever nieuwe mogelijkheden om samen te zijn - bijvoorbeeld samen beslissen om uit te gaan en de kleine thuis te laten. Het is meestal gemakkelijker om uit te gaan voor een evenement of gelegenheid die niet kan worden uitgesteld (plichtsbesef overheerst), maar als het om een etentje gaat, helaas - wat een strijd. Als de beslissing wordt gedeeld, is het gemakkelijker om ermee door te gaan. Geniet eerst van een verjaardag of jubileum en probeer dan op een gewone dag uit te gaan, gewoon om samen te zijn.

Besteed tijd aan iets wat u graag doet

Elkaar aanmoedigen en steunen is de derde tip, zodat iedereen wat tijd voor zichzelf kan vinden. Of je nu kapper bent of voetballer, we weten allemaal dat tijd voor jezelf nemen je in staat stelt terug te keren naar je gezin met hernieuwde energie en enthousiasme, en een groter verlangen om het getrouwde leven te herontdekken, zodat fysieke intimiteit, knuffelen en omhelzen niet worden verwaarloosd.

Het belang van ruimte voor dialoog

Ten slotte is dialoog essentieel, omdat goede communicatie je in staat stelt misverstanden uit de weg te ruimen en je gevoelens of zorgen te delen die, als ze binnen worden gehouden, een zeer zware last op je hart kunnen worden. Soms kan een trivialiteit veranderen in een onnodige ruzie die je energie slurpt en je humeur verlaagt.


De basisbehoefte van elk kind is om rustige ouders te hebben en, zoals Winnicott in het begin van de 20e eeuw zei, om niet perfect te zijn, maar goed genoeg - het is de enige manier waarop we kunnen hopen dat onze kinderen dat ook zullen zijn.