Ovulatie: de symptomen herkennen en de vruchtbare fase van uw cyclus berekenen

De ovulatiefase doet zich voor op het hoogtepunt van de vruchtbaarheid en komt overeen met een specifiek tijdstip in de menstruatiecyclus, dat kan worden berekend.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw0118c91f/site/advice-pages/ovulation/ovulation-comment-calculer-phase-fertile-et-ses-symptomes/ovulazione (1).jpeg

Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je ovuleert. Ontdek de meest vruchtbare fase van je cyclus met het advies en de tips van de Chicco Observatorium experts.

De fase waarin de vruchtbaarheid van een vrouw op haar hoogtepunt is

De periode van de ovulatie is de fase waarin de eicel - ook wel eicel genoemd - uit de eierstok vrijkomt in de eileider, waar zij klaar is om bevrucht te worden door sperma, voordat zij naar de baarmoeder reist waar de foetus zich zal ontwikkelen. Het ovulatieproces vindt plaats rond dag 14 van de menstruatiecyclus (die gewoonlijk ongeveer 28 dagen duurt) en is de fase van de eierstokcyclus waarin vrouwen zwanger kunnen worden.

De ovulatiefase duurt enkele dagen per maand.

Het is belangrijk te onthouden dat conceptie ook kan plaatsvinden wanneer seksuele gemeenschap plaatsvindt in de dagen vlak voor de ovulatie. Sperma kan ongeveer 3 tot 4 dagen overleven in de baarmoederholte en de eileiders. Het ei daarentegen is ongeveer 24 uur levensvatbaar. Zodra deze tijd verstreken is sinds het vrijkomen van de eicel in de eileider, valt de onbevruchte eicel snel uiteen. Gezien de levensvatbaarheid van het sperma en de overlevingsduur van de eicel, is een vrouw met een regelmatige cyclus 4-5 dagen per maand vruchtbaar.

Ovulatie berekenen: hoe ga je te werk?

Hoe wordt de ovulatie berekend? De datum van de eisprong kan worden berekend door de 14 dagen tussen de eisprong en de eerste dag van de menstruatie af te trekken van de totale menstruatiecyclus. Dit betekent dat bij een cyclus van 28 dagen de eisprong plaatsvindt op dag 14, terwijl bij een cyclus van 33 dagen de eisprong plaatsvindt op dag 19. Als de cyclus van een vrouw onregelmatig is, is deze berekening minder betrouwbaar. Als de cyclus bijvoorbeeld 27 tot 30 dagen duurt, zal de eisprong plaatsvinden tussen dag 13 en 16. In een cyclus van 28 dagen is de vruchtbare fase van dag 10-11 tot dag 15, of 3-4 dagen voor en 1 dag na de eisprong.

Symptomen van de ovulatie: drie belangrijke tekenen

De eisprong veroorzaakt specifieke symptomen en tekenen, waarvan de intensiteit van vrouw tot vrouw verschilt. De duidelijkste tekenen houden verband met veranderingen in de cervico-vaginale afscheidingen: bij het begin van de ovulatie nemen deze afscheidingen toe en zijn ze vloeibaarder en romiger, vergelijkbaar met rauw eiwit. Ten tweede stijgt de lichaamstemperatuur van een vrouw met ongeveer 0,3 tot 0,5 graden. Het derde symptoom is dat de baarmoederhals zachter en opener wordt, waardoor het gemakkelijker wordt om zwanger te worden. Deze drie belangrijke tekenen gaan vaak gepaard met krampen en pijn in de onderbuik, een verhoogd seksueel verlangen en veranderingen in de gevoeligheid van de borsten.