Borstvoeding en de band van de baby met zijn moeder

Een bijzonder moment dat de relatie tussen moeder en pasgeborene versterkt

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwcd6664bc/site/advice-pages/allaitement/allaitement-lien-mere-enfant/allattamento-e-relazione.jpg

Na maanden wachten op de komst van de baby is het geven van borstvoeding een bijzondere tijd om elkaar te leren kennen en een speciale band tussen moeder en kind te beginnen die zich in de loop der tijd zal blijven ontwikkelen en versterken.

Borstvoeding: een band die verder gaat dan voeden

Tot de voordelen van borstvoeding behoren de zintuiglijke en emotionele prikkels die de moeder krijgt, die voldoening geven, moederlijke en beschermende gevoelens bevorderen en het gevoel van voldoening als vrouw versterken. Ondertussen vindt de baby in deze lange moederlijke omhelzing niet alleen het fysieke welzijn dat voortkomt uit voeding, maar vooral een ideaal gevoel van warmte en veiligheid, waardoor hij kan groeien in een kalme en serene sfeer. Laten we eens kijken naar de prikkels die bij het voeden een rol spelen bij de ontwikkeling van de band tussen moeder en kind.

Huid-op-huid contact

Het belang van huid-op-huidcontact, waarbij de baby naakt (of met alleen een luier om) op de borst van de moeder wordt gelegd, is algemeen bekend. Dit soort contact is niet alleen gunstig bij de geboorte, maar ook in de periode daarna. Wanneer een vrouw dicht bij haar baby is, geeft haar lichaam een aantal hormonen af, waaronder oxytocine, dat cruciaal is: het stimuleert niet alleen de productie van moedermelk, maar verbetert ook het vermogen van de moeder om voor haar baby te zorgen (knuffelen, rustige stem, zachte en aanhankelijke taal).

Visueel contact

Bij de geboorte ziet een pasgeboren baby de wereld in zwart, wit en grijs, en kan hij zich alleen concentreren op dingen die heel dicht bij hem of haar staan. Dit close-up zicht is voldoende om het gezicht van de moeder te zien terwijl de baby voedt. In de eerste dagen na de geboorte geeft borstvoeding de moeder de gelegenheid om meerdere keren per dag dit intieme contact te ervaren, waardoor de speciale band met haar baby in hun eerste momenten samen wordt verstevigd.

De stem

Praten met uw pasgeborene helpt u om elkaar te leren kennen; de baby raakt vertrouwd met de stem die hij of zij al voor de geboorte hoorde, wat de basis is voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden in de toekomst. Het maakt niet uit waarover je praat, zolang je maar zachtjes praat, of zingt - een leuke manier om een band met je kleintje op te bouwen tijdens het voeden.

Aanraken

Aanraken is heel belangrijk voor je baby. Knuffelen, kussen, wiegen en strelen zijn goede manieren om uw baby te kalmeren en hem een veilig gevoel te geven, en stimuleren de afgifte van oxytocine.

De reukzin

De reukzin van de pasgeborene is ook sterk ontwikkeld en speelt een essentiële rol bij de hechting. Bij de geboorte wordt de baby aangetrokken door de geur van de melk en het lichaam van de moeder. Via de reukzin komt oxytocine vrij, dat (zoals we al hebben uitgelegd) helpt om de band tussen moeder en kind tot stand te brengen en de borstvoeding te vergemakkelijken.