Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding

Hoe ga je om met dit veel voorkomende probleem?

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dweca47455/site/advice-pages/allaitement/problemes-lies-a-l-allaitement/dolore-in-allattamento.jpg

Tepelpijn is een veelvoorkomend probleem tijdens de borstvoeding: ontdek de oplossingen van het Chicco Observatorium om het op te lossen.

Pijnlijke tepels tijdens de borstvoeding

Moedermelk is heel goed voor de baby, maar er kan wat pijn zijn tijdens de borstvoeding. Het is normaal dat je wat pijn voelt als je baby voor het eerst aan je borst zuigt. Na een paar minuten zou de pijn in de tepels moeten afnemen tot hij helemaal verdwijnt. Wat moet u doen als de pijn aanhoudt? Wat is de beste oplossing? Dit zijn vragen die jonge moeders zich vaak stellen, vooral als het hun eerste kind is. Meestal is het veranderen van de houding van de baby voldoende om de pijn in de tepels tijdens de borstvoeding te stoppen.

Oorzaken van tepelpijn bij borstvoeding

Tepelpijn tijdens de borstvoeding wordt vaak veroorzaakt door een slechte positie tijdens het aanleggen. Het kan ook worden veroorzaakt doordat de baby te hard zuigt of door een verhoogde gevoeligheid van de moeder. Laten we eens kijken hoe we dit kunnen verhelpen.

Pijnlijke tepels en borstvoedingshoudingen

Borstvoedingshoudingen: de keuze van de moeder...

Allereerst is het belangrijk dat de moeder een comfortabele houding aanneemt tijdens de borstvoeding. Als u zit, ga dan rechtop staan met uw rug tegen een rugleuning, zet uw voet op een krukje, gebruik een borstvoedingskussen om uw baby aan uw borst te leggen. Als u liggend borstvoeding geeft (wat ook prima is), ga dan comfortabel op uw zij liggen en leg de eerste paar keer een kussen onder uw hoofd en schouder ter ondersteuning.

...en de baby

Als je borstvoeding geeft, kun je je baby op verschillende manieren vasthouden. Om problemen te voorkomen, is het belangrijkste dat je je baby in een houding houdt waarin zijn gezichtje dicht bij je borst is en zijn hoofdje, schouders en ruggengraat goed op elkaar zijn afgestemd. Zijn neus en bovenlip moeten naar de tepel gericht zijn. Zorg ervoor dat de baby gemakkelijk bij de borst kan zonder zich uit te rekken of zijn hoofd te draaien. Vergeet niet dat de baby de borst moet benaderen en niet andersom.

Zodra de borst in de mond is, verdwijnt de pijn in de tepels.

Observeer uw baby terwijl hij zuigt: hij is rustig, zijn mond is open en "gevuld" met de borst, zijn onderlip is geplooid, zijn tong rust tegen de borst, en het zuigen wisselt af tussen korte bewegingen en langere, diepere zuigbewegingen, onderbroken door enkele pauzes. Dit betekent dat de baby de borst in zijn mond heeft. Het lichte gevoel van pijn in de tepel dat nog bestaat, zal geleidelijk verdwijnen. Daarnaast kun je de pijn in de borst en tepels tussen de voedingen door verlichten met speciale borstvoedingsproducten.

Wat te doen als de tepelpijn tijdens de borstvoeding aanhoudt?

Wanneer tepelpijn wordt veroorzaakt door slecht aanleggen tijdens de borstvoeding, verdwijnt deze meestal snel. Als de tepels pijnlijk blijven, is het belangrijk professionele hulp te zoeken. Tepelpijn kan namelijk ernstigere oorzaken hebben, zoals huidlaesies of scheurtjes.