Lichamelijke oefening na de bevalling

Sporten na de bevalling

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwcc680b89/site/advice-pages/la-naissance-de-l-enfant/exercices-apres-accouchement/POST_PARTO.jpg

U hebt uw baby gekregen en wilt weer gaan sporten om weer in vorm te komen en, waarom niet, wat van het gewicht te verliezen dat u tijdens de zwangerschap bent aangekomen. Hier is wat nuttige informatie en advies over hoe je goed kunt oefenen.

Het is raadzaam vooraf toestemming van een arts te krijgen en onder toezicht van gespecialiseerd personeel te oefenen. Trainingen moeten worden afgestemd op de bewegingsdrang van elke vrouw.

Wanneer moet je beginnen met sporten na de bevalling?

Uw eerste vraag is natuurlijk wanneer u na de bevalling weer moet gaan sporten. Uw hervatting van de training moet worden voorafgegaan door een medisch consult om uw conditie en vertrouwdheid met de gegeven oefening te beoordelen, waarbij met name rekening moet worden gehouden met de manier waarop u bent bevallen en de fysiologische veranderingen die zich tijdens de zwangerschap hebben voorgedaan. In het algemeen wordt vrouwen aangeraden om de lichaamsbeweging altijd geleidelijk te hervatten.

Tips voor lichaamsbeweging na de zwangerschap

Veel van de aanbevelingen voor lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap blijven geldig in de periode na de bevalling. Zo mag u niet trainen tot u buiten adem of uitgeput raakt en moet u een gespecialiseerde arts of sportcoach raadplegen om u te helpen de training te hervatten op een manier die past bij uw conditie en vertrouwdheid met de gegeven oefeningen. Een ander belangrijk punt in deze periode is echter de psychologische stress die ontstaat door de nieuwe eisen die aan de moeder worden gesteld en die ook gevolgen kan hebben voor het algemene welzijn. Verschillende belangrijke kwesties moeten worden beoordeeld, waaronder de verstoring van een normale levensstijl, hormonale veranderingen en veranderde slaappatronen.


Hier volgen enkele algemene praktische tips voor een optimale aanpak van het sporten na de bevalling:

  •  Gebruik comfortabele schoenen die de enkel en de voetholte ondersteunen.
  • Neem regelmatig pauzes en drink veel vocht.
  • Vermijd sporten bij extreem warm weer.
  • Vermijd een rotsachtige of onstabiele ondergrond bij het hardlopen of fietsen; uw gewrichten zijn minder stabiel tijdens de zwangerschap.
  • Zorg voor ontspanning en stretching voor en na de training.
  • Gezonde voeding met veel fruit, groenten en complexe koolhydraten.