Hoe werk en gezin combineren?

Hoe beheer je als moeder huis, werk en kinderen?

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwbd0ba94a/site/advice-pages/etre-maman/concilier-travail-vie-famille/conciliare lavoro e famiglia.jpg

Moeder worden betekent niet dat je het leven moet opgeven dat je had voordat je ouder werd. Het is zeker niet gemakkelijk om gezinsleven en werk te combineren, vooral als je jonge kinderen hebt. Hier zijn enkele tips van de deskundigen van het Chicco Observatorium over hoe een werkende moeder haar verschillende verplichtingen kan beheren. 

Werk en gezinsleven combineren: advies van de deskundigen

Allereerst is het belangrijk te onthouden dat ouderschap niet betekent dat je "perfect" bent, want het betekent ook dat je je grenzen en tekortkomingen kent en accepteert. Hier zijn enkele nuttige tips om in gedachten te houden die u zullen helpen werk en gezinsleven in evenwicht te brengen: 


  • Onthoud allereerst dat emoties besmettelijk zijn: als de moeder kalm is, is de baby dat ook. Een kind dat leeft in een wereld van knuffels en genegenheid, zal dat snel aan papa en mama kunnen teruggeven.  
  • Als u uw kind na het werk ziet, vermijd dan vragen als "wat heb je gedaan? "Hoe ging het?" "Het is beter dat de moeder eerst praat over wat zij overdag heeft gedaan, en dan zal het kind zich vrij voelen om spontaan over het hare te praten. 
  • Als u met uw kind thuiskomt, is het heel belangrijk dat u een aangename tijd (ongeveer 40 minuten) met uw kind luistert en speelt, zonder u te haasten, waarbij u alles wat u in huis moet doen opzij zet en afleiding - zoals uw mobiele telefoon - vermijdt. Als die tijd voorbij is, heeft het kind genoeg van mama en kan het alleen zijn. Het is belangrijk om deze tijd niet te vergeten, zelfs als uw dag bijzonder moeilijk is geweest: in dat geval kunt u zich richten op kalmere activiteiten, zoals samen een tekenfilm kijken of een boek lezen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat uw kind ziet hoe u zich voelt. Hoe we dingen zeggen is soms belangrijker dan wat we zeggen. 
  • Weg met het schuldgevoel van moeders die door hun werk minder betrokken zijn bij het leven van hun kind. Een eenvoudig hulpmiddel dat we allemaal kunnen gebruiken is het spelen van een spel waarin we de 'hoogte- en dieptepunten' van de dag bespreken. Wanneer de familie samenkomt, bijvoorbeeld voor het avondeten, is het nuttig om tijd te hebben om iedereen spontaan te laten praten over het beste dat die dag is gebeurd (het hoogtepunt van de dag) en het slechtste dat is gebeurd (het dieptepunt van de dag). In dit geval is het beter dat de volwassenen eerst over hun verhaal praten, zodat de kinderen zich vrijer voelen om spontaan hun verhaal te vertellen. Dit "spel" zal de moeder helpen om het werken en niet thuis zijn met haar kind te verzoenen en tegelijkertijd zal het de meer verlegen en gereserveerde kinderen helpen om hun emoties te uiten en over zichzelf te praten.
  • Tenslotte mag niet worden vergeten dat een moeder en een vader, voordat zij ouders zijn, gezellen en vrienden zijn die elkaar hebben uitgekozen. Dit bewustzijn maakt het mogelijk tijd te nemen voor het echtpaar, vergemakkelijkt de communicatie en maakt het tegelijkertijd mogelijk het werk binnen en buiten het huis te verdelen door ook de vaderfiguur te betrekken bij het beheer van het kind en het huis.