Waterbevalling: voor- en nadelen

Alle aspecten waarmee je rekening moet houden als je je wilt voorbereiden op een waterbevalling.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwb8d64149/site/advice-pages/la-naissance-de-l-enfant/accouchement-dans-l-eau-avantages-et-inconvenients/parto-in-acqua.jpg

Watergeboorte

In de afgelopen tien jaar zijn waterbevallingen steeds populairder geworden onder aanstaande moeders die een alternatief zoeken voor een traditionele bevalling. Het doel is de pijn van de bevalling te verlichten en te zorgen voor een gelukkige en positieve geboorte en het proces minder traumatisch te maken voor de baby.

Waarom kiezen voor een waterbevalling?

Het is nu bekend en wetenschappelijk bewezen dat onderdompeling in water een ontspannend effect heeft op de spieren van het hele lichaam en kan helpen de ademhaling te reguleren en de perceptie van pijn te verminderen. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat omringd zijn door water zowel de vraag naar epidurale anesthesie als de duur van de bevalling vermindert, waardoor vrouwen actiever kunnen blijven en vollediger kunnen deelnemen aan het geboorteproces.

Hoe bevallen in water?

De aanstaande moeder wordt ondergedompeld in een geboortebad met warm water, waar ze vrij kan bewegen, hurken, drijven, opstaan en uit het bad stappen, en terugkeren wanneer ze maar wil. De temperatuur van het zwembad wordt tijdens de bevalling op ongeveer 36 graden gehouden, en vervolgens verhoogd tot 37 graden naarmate de bevalling nadert. Een vroedvrouw en gynaecoloog zijn altijd aanwezig en controleren de hartslag van de moeder en de baby, evenals een aantal andere parameters. Er zijn veel online video's over waterbevallingen in ziekenhuizen, waarmee geïnteresseerden meer te weten kunnen komen over elke fase van het waterbevallingsproces.

Thuisbevalling: de kosten

Thuis bevallen is mogelijk, maar het is belangrijk om rekening te houden met de kosten en ervoor te zorgen dat u over de nodige apparatuur beschikt. Wie thuis wil bevallen, moet een bevalbad huren; dat kost ongeveer 400 euro, afhankelijk van het gekozen type. Om gezondheids- en veiligheidsredenen moet ook een wegwerpafdekking voor het bevalbad worden aangeschaft; deze blijft tijdens de bevalling in contact met het lichaam van de moeder. Er zijn verschillende verloskundige verenigingen die deze dienst tegen redelijke prijzen aanbieden en het opblaasbare zwembad meenemen. Wij raden u echter altijd aan om eerst met uw gynaecoloog te praten, en zodra u zijn of haar advies en aanbevelingen hebt gekregen, kunt u op zoek gaan naar verloskundigen die gespecialiseerd zijn in thuisbevallingen in de stad waar u woont.

Zijn er contra-indicaties voor een waterbevalling?

Aan waterbevalling zijn geen specifieke risico's voor moeder of kind verbonden, maar het is alleen geschikt voor zwangerschappen met een laag risico. Een waterbevalling wordt afgeraden als de actieve bevalling niet verloopt zoals verwacht, als de bevalling te lang duurt, als het vruchtwater gekleurd is of als er gevreesd wordt voor complicaties. In bepaalde omstandigheden is een waterbevalling gecontra-indiceerd, zoals bij stuitliggingen, tweelingbevallingen en vroeggeboorten. Zelfs als er geen risico is, is het belangrijk om de voor- en nadelen vooraf met uw verloskundige of gynaecoloog te bespreken en ervoor te zorgen dat de geboortelocatie strikt de aanbevolen protocollen volgt.

Waar bevallen in water?

Niet alle ziekenhuizen hebben een geboortebad. Het is het beste om ruim van tevoren afspraken te maken, zodat je weet waar en hoe je een waterbevalling kunt houden.