Ademhaling bij pasgeborenen: hoe weet u of uw baby goed ademt?

Bij pasgeborenen is de ademhaling een belangrijke factor voor een normale groei vanaf de eerste levensmaanden.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw92eacde7/site/advice-pages/sommeil/la-respiration-nouveaux-nes/respirazine orale.jpg

Hoe ademen pasgeborenen?

Pasgeborenen ademen uitsluitend door de neus. Als zij rustig zijn en door de neus ademen (mond gesloten) zonder te snurken, betekent dit dat zij correct ademen. Bij een fysiologisch correcte ademhaling (nasaal) zijn de lippen gesloten en beweegt de tong naar de voorkant van de mond en raakt het gehemelte.

Baby slaapt met open mond of snurkt: de ademhaling klopt niet

Als de baby ondertussen met open mond slaapt en onderbroken wordt door een lichte snurk, is de ademhaling fysiologisch niet in orde. De tong ligt lager en achter in de mond; deze positie kan gevaarlijk zijn en de luchtstroom naar de longen verminderen en het algemene welzijn en de groei van het kind op lange termijn beïnvloeden. Ademen op een manier die niet fysiologisch correct is, kan leiden tot slaapstoornissen en veel voorkomende problemen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, frequente mondinfecties en verminderde groei.

Wat moet je doen als je pasgeboren baby slaapproblemen heeft?

Als u vragen hebt over dit probleem, raden wij u aan uw kinderarts te raadplegen tijdens een van uw consulten; hij of zij zal u de juiste vragen stellen, uw kind observeren om de oorzaak van deze symptomen vast te stellen en u doorverwijzen naar een geschikte specialist.

Hoe kan ik mijn baby helpen goed te ademen?

Een van de vele voordelen van het gebruik van een fopspeen is dat verschillende recente studies hebben aangetoond dat een fopspeen met een vorm die speciaal is ontworpen om het kind te helpen de tong correct op de voorkant van het gehemelte te plaatsen, kan helpen om pasgeborenen in staat te stellen gemakkelijk te ademen.