Spenen en onafhankelijkheid bij baby's

Vanuit psychologisch oogpunt is het spenen de eerste belangrijke stap in de gedeeltelijke losmaking van het kind van de moeder en een eerste stap naar onafhankelijkheid ten opzichte van de moederfiguur.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/nl_BE/dw7f7071ed/site/advice-pages/sevrage-autonomie-repas.jpg

Hier zijn enkele tips om uw kind te leren zelfstandig te worden, te beginnen met de maaltijden aan tafel.

Het spenen is een delicaat proces, niet alleen vanuit voedingsoogpunt, maar ook wat betreft de ontwikkeling van autonomie en onafhankelijkheid. Het is belangrijk peuters te begeleiden op deze fascinerende reis naar het bewustzijn.

Respecteer het ritme van je baby

Probeer vooral het ritme van uw baby te respecteren door deze delicate overgang rustig te ondersteunen. Peuters moeten niet worden gedwongen om te eten - zij zijn het die de eerste tekenen zullen geven dat zij klaar zijn voor de verandering, door afgeleid te zijn wanneer zij hun melk drinken en enige nieuwsgierigheid te tonen naar wat mama, papa en broers en zussen eten.

Vermijd het dwingen van peuters om te eten

In alle gevallen moet voedsel aan de baby worden aangeboden en niet worden geforceerd - soms zullen verschillende pogingen nodig zijn. Ondanks een zekere nieuwsgierigheid is een vorm van wantrouwen tegenover nieuw voedsel normaal en de kleintjes dwingen om het te eten kan leiden tot een categorische weigering die lang kan duren.

Zit aan tafel met een glimlach

Maaltijden mogen niet gepaard gaan met angst en spanning en eten mag geen beloning of straf zijn - de houding van de ouders is van fundamenteel belang om een positieve benadering van eten te ontwikkelen die het kind tot in de volwassenheid zal vergezellen.