Het spenen van baby's, hoe begin je eraan?

Het spenen van je baby is een belangrijke fase in zijn groei: ontdek nuttig advies over hoe te beginnen met spenen met de deskundigen van het Chicco Observatorium.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw26c06353/site/advice-pages/sevrage/sevrage-de-bebe-comment-commencer/pappa e tempi.jpg

Het spenen van baby's, advies voor nieuwe ouders

Een grote verandering in de eetgewoonten die de cognitieve en emotionele ontwikkeling van de baby stimuleert.

Wanneer melk niet meer genoeg is ..

Bij het spenen, ook bekend als "voedseldiversificatie", worden geleidelijk andere voedingsmiddelen dan moedermelk in het dieet van de baby opgenomen. Na een bepaald moment is moedermelk niet meer voldoende om aan de voedingsbehoeften van het kind te voldoen.

Wanneer beginnen met spenen?

Er is geen vaste tijd om met spenen te beginnen. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, de WHO en diverse pediatrische organisaties bevelen aan om rond de leeftijd van 6 maanden te beginnen; in ieder geval niet vóór de 17e levensweek en niet later dan de 26e. Dit komt omdat baby's met 5 maanden een meer volgroeid spijsverteringsstelsel ontwikkelen, evenals de neuromusculaire vaardigheden om te slikken, een lepel vast te pakken en rechtop te zitten. 

De fasen van het spenen:

Er bestaan geen vaste "recepten" voor het spenen; in het algemeen wordt fruit aanbevolen als eerste voeding vanwege de zoetheid, het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen en de halfvaste consistentie. Daarna kan het spenen worden voortgezet met groenten, granen en ten slotte met eiwitbronnen.

Meer dan een verandering van dieet:

Het spenen is een delicate fase voor pasgeborenen, niet alleen vanuit voedingsoogpunt. Het is de eerste fase in het proces van "onthechting" van de moeder, en een fase waarin de baby wordt blootgesteld aan nieuwe olfactorische en smaakervaringen, die bijdragen tot de ontwikkeling van zijn autonomie. Om uw kleintje op deze weg te helpen, moeten verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen: introduceer nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk, zonder uw baby ooit te dwingen te eten. Stel vervolgens een routine in die je kleintje helpt om eten op een positieve manier te benaderen, bijvoorbeeld door een speciaal hoekje te creëren en kleurrijk en gemakkelijk te gebruiken keukengerei aan te bieden.