Hoe leg je het coronavirus uit aan kinderen?

Nuttige informatie en advies voor volwassenen.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwbf11eb4d/site/advice-pages/bien-etre-et-protection/comment-expliquer-coronavirus-aux-enfants/covid19.jpg

Nu de scholen gesloten zijn en de dagelijkse routine is veranderd, hoe praten we met kinderen over het coronavirus en wat moeten we hen vertellen? Regel nummer één: praat of handel niet op een manier die angst verraadt.

Coronavirus en kinderen: vertrouwen doorgeven

Volwassenen moeten ervoor zorgen dat zij over voldoende betrouwbare informatie beschikken voordat zij met kinderen over het coronavirus gaan praten. Als u met kinderen praat, wees dan kalm en direct en bewaar een gezond evenwicht tussen uitleggen waarom veel mensen ziek worden en uw kinderen geruststellen dat er in België veel ziekenhuizen en deskundigen zijn. Vergeet niet uit te leggen dat kinderen minder worden getroffen dan volwassenen, zeer weinig kinderen onder de 15 worden ziek. Wie toch ziek wordt, heeft meestal alleen een hoestje en een verstopte neus, omdat jongere kinderen een efficiënter immuunsysteem hebben. Het belangrijkste is om vertrouwen te wekken. 

Wanneer moet ik het onderwerp ter sprake brengen?

Het is het beste om deze onderwerpen 's morgens ter sprake te brengen, want de nacht is altijd eng. Het bijkomende voordeel van het onderwerp 's ochtends ter sprake brengen is dat kinderen de hele dag de tijd hebben om te verwerken wat ze hebben gehoord en u vragen te stellen. 

Gebruik bekende voorbeelden

Het kan nuttig zijn om iets als seizoensgriep te bespreken, wat kinderen al hebben meegemaakt. Kinderen weten wat verkoudheid, keelpijn of koorts betekent en zullen gemakkelijk begrijpen dat COVID-19 wordt verspreid door contact met andere mensen en door zich op drukke plaatsen te bevinden. Natuurlijk moet u ook uitleggen dat dit een nieuwe situatie is, een nieuw virus, en dat er geen medicijn of vaccin bestaat. Vergeet niet hen te vertellen dat er deskundigen zijn die als "superhelden" werken om een oplossing te vinden en het virus te verslaan.

We moeten voorzichtig zijn, maar we moeten niet bang zijn...

Leg uit dat er niets is om bang voor te zijn, maar dat het belangrijk is voorzichtig te zijn en enkele eenvoudige instructies te volgen:


  • Was uw handen goed na elk toiletbezoek of na niezen of hoesten.
  • Laat kinderen zien hoe ze hun handen goed moeten wassen - er zijn verschillende kindvriendelijke video's online - en voldoende lang (ze moeten twee keer het liedje "Happy Birthday" zingen).
  • Blijf thuis: een andere belangrijke regel is om het virus niet te verspreiden om te voorkomen dat veel mensen ziek worden en vooral om zwakkere mensen te beschermen, zoals degenen die al ziek of heel oud zijn en moeite kunnen hebben om te herstellen. Daarom moeten we, zelfs als de school gesloten is voor deze "speciale" dagen, zoveel mogelijk thuisblijven en alleen naar buiten gaan voor basisbehoeften (zoals boodschappen doen of naar het werk gaan).

Coronaviruswaarschuwing: stel kinderen niet bloot aan televisie- en nieuwsprogramma's

Houd in de gaten of uw kinderen in aanraking komen met nieuws over het virus. Voorkom overbelichting en overdreven updates over de situatie. Onthoud dat kinderen net sponzen zijn, ze absorberen alles wat ze zien. We moeten hen een positief voorbeeld geven door de richtlijnen van de overheid na te leven, maar zonder drama. 

Zoek tijd om over het virus te praten en let op tekenen van angst

Probeer een rustig moment uit te trekken om de situatie in alle rust met uw kinderen te bespreken. Luister naar al hun vragen, zelfs als ze repetitief of tegenstrijdig zijn, en antwoord naar waarheid. Vermijd te veel in detail te treden, dat kan de angst aanwakkeren. Accepteer hun twijfels en angsten, zelfs als ze overdreven lijken: het belangrijkste is aanwezig te zijn en enige stabiliteit te bieden. Wees alert op tekenen van angst of vrees, zoals gedragsveranderingen of psychosomatische reacties. Jonge kinderen kunnen een beetje terugvallen. Ze willen bijvoorbeeld in het grote bed slapen, of in de problemen komen om de aandacht op zich te vestigen en weg te komen van het virus waar iedereen het over heeft. 

Dagelijkse routine is heel belangrijk voor kinderen

Probeer de dagelijkse routine zo gewoon mogelijk te houden. Als ze oud genoeg zijn om naar school te gaan, moeten de ochtenduren worden besteed aan huiswerk, terwijl de middagen kunnen worden besteed aan spelen. Teken- of knutselprojecten zijn belangrijk. Foto's maken van deze projecten en ze delen met grootouders of ooms en tantes is een bijzonder goed idee. Stel uw kinderen gerust en probeer u aan uw gewone schema te houden, eet elke avond op dezelfde tijd, kijk samen een film, breng ze naar bed en maak ze op een voorspelbare tijd wakker. Stimuleer indien mogelijk wat buitenactiviteiten (als u een tuin hebt), wissel gestructureerd en vrij spel af. Zoek manieren om uw kinderen in contact te houden met vrienden en familie met behulp van digitale media. 


Gebruik deze crisis om tijd met uw gezin door te brengen en geniet van uw kinderen. Een positieve instelling helpt zowel het individu als het hele gezin en creëert een positieve spiraal waar iedereen baat bij heeft.