Hoe kies je schoenen voor de eerste stapjes

Waarom is het belangrijk kwaliteitsschoenen te kiezen?

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw805f7ace/site/advice-pages/premiers-pas/premiers-pas/Primi-passi.jpg

Voor de eerste stapjes van je kind zoek je schoenen uit die zorgen voor de gezonde groei van de voeten, met respect voor hun fysiologie.

Stappen is een natuurlijke beweging die veel functies betrekt

Daar is hij, hij komt naar je toe gestapt, nog een paar passen en hij is in je armen: je baby zet zijn eerste stapjes. Terwijl tot nu toe schoentjes dienden om hem te beschermen tegen koude of impact, moeten ze nu zijn motorische ontwikkeling ondersteunen. De voet heeft een fundamentele functie: hij krijgt informatie over de omgeving en verzekert het evenwicht, de stabiliteit en voortbeweging.

Vanaf de eerste stapjes vormt de voetboog zich geleidelijk aan

Wat doe je nu hij zijn eerste stapjes heeft gezet? Laat hem zoveel mogelijk blootvoets rondlopen en liefst op een oneffen ondergrond: dit draagt niet enkel bij aan het vormen van de voetboog, maar de stimulatie uit de omgeving zal ook de neurologische ontwikkeling, het evenwicht, de stabiliteit en het veiligheidsgevoel verbeteren. Tot de leeftijd van 4 jaar zijn de voeten van je kind fysiologisch plat en moeten ze de juiste stimulatie krijgen voor de ontwikkeling van de spieren en de geleidelijke vorming van de voetboog. Gezien kinderen in onze maatschappij zelden blootvoets rondlopen en vooral stappen op gladde ondergronden, zoals vloeren, krijgen hun voeten maar een beperkt aantal zogenaamde proprioceptieve prikkels.

Eerste schoentjes: de natuurlijke beweging volgen

Een schoen moet daarom de nodige stimulatie kunnen bieden. Zo is de aanwezigheid van een geschikte binnenzool van essentieel belang voor het welzijn van je kind: met zacht reliëf om de vorming van de voetboog en de middenvoetsbeentjes te stimuleren, een flexibele zool om de natuurlijke beweging van de voet toe te laten, en echt leder met microgaatjes zodat de huid van de voeten kan ademen. Ze zijn best een beetje hoger achteraan om de voeten de nodige steun te bieden.

Schoenen kiezen voor een opgroeiend kind

Vanaf 2 jaar kiest je best lichtgewicht en flexibele eerste schoentjes om je kind te ondersteunen bij het stappen, lopen en springen. Je kind moet ze vlot kunnen aan- en uittrekken, om zijn autonomie te bevorderen.

De schoenen moeten de groei van de voeten ondersteunen, maar ze hebben ook een stimulerende functie om te verzekeren dat het kind zich van kleins af aan fysiek gezond ontwikkelt.

De eerste schoentjes kiezen, is daarom niet enkel belangrijk op vlak van comfort, maar ook op vlak van de goede ontwikkeling van de voeten van je kind: kies daarom schoenen die speciaal zijn ontworpen voor voetjes die maar net beginnen te stappen en nog moeten wennen aan verschillende ondergronden.