Autostoel: Achterwaarts gericht installeren

Waarom achterwaars gericht?

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw42030dcf/site/advice-pages/voyage/pourquoi-voyager-dans-le-sens-contraire-de-la-marche/pourquoi-voyager-sens-contraire-de-la-marche.jpg

Waarom kiezen voor een achterwaarts gericht autostoeltje voor uw baby?

Kinderen zijn beter beschermd als het autostoeltje tot de leeftijd van 15 maanden tegen de rijrichting in wordt geplaatst. De nieuwe R129 i-Size norm stelt nu verplicht dat kinderen tot deze leeftijd achterwaarts gericht worden vervoerd. Laten we eens kijken wat de voordelen zijn.

Kinderen zijn geen kleine volwassenen

Bij een pasgeborene is het hoofd relatief zwaar, bijna 25% van het totale lichaamsgewicht, terwijl dit percentage bij een volwassene daalt tot 6%.


Daarom is het belangrijk om kinderen ten minste tot ze 15 maanden oud zijn tegen de rijrichting in te dragen, omdat het hoofd en de nek dan pas beter bestand zijn tegen de krachten die bij een frontale botsing ontstaan. 

Door tegen de rijrichting in te rijden wordt voorkomen dat het kind onnodig wordt blootgesteld aan letsel of trauma aan hoofd en nek, aangezien deze lichaamsdelen naar behoren worden ondersteund en de krachten die bij een botsing ontstaan over een groter gebied worden gespreid.


Als het kind daarentegen in de rijrichting beweegt, zal bij een frontale botsing het hoofd naar voren worden geduwd en de nek worden overbelast.

Chicco raadt daarom aan dat kinderen zoveel mogelijk tegen de rijrichting in reizen. 

Hoe zorgt u ervoor dat u uw kind in een naar achteren gericht zitje altijd in de gaten houdt?

Voor ouders kan de installatie van het zitje tegen de rijrichting in echter enige ongerustheid veroorzaken, omdat het moeilijk is het kind tijdens de reis in het oog te houden.


Chicco biedt een reeks autospiegels waarmee je je kind voortdurend in het oog kunt houden en het eventueel kunt geruststellen. Of het nu gaat om achteruitkijkspiegels om uw kind in de gaten te houden of om spiegels die op de achterbank worden geïnstalleerd, deze accessoires stellen de ouder in staat zijn kind altijd in de gaten te houden en zijn bewegingen en gedrag voortdurend te controleren.