De voordelen van een tutje voor de baby

Een natuurlijk troostinstinct: het belang van zuigen

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwc6edbc33/site/advice-pages/susscion/les-avantages-de-la-sucette/benefici-del-succhietto.jpg

Dit zijn de voordelen van tutjes bij de ontwikkeling van peuters en enkele tips om ze goed te gebruiken.

Voor baby's is zuigen een natuurlijke en instinctieve beweging die een kalmerend en ontspannend effect kan hebben door langdurige huilbuien te voorkomen.

Behalve dat zuigen essentieel is voor de voeding, heeft het ook een aantal positieve effecten die het gebruik van een fopspeen rechtvaardigen.

Bovendien raden kinderartsen het gebruik van een fopspeen tijdens de slaap aan, omdat dit het risico op wiegendood kan verminderen.

Rust en sereniteit

Zuigen stimuleert de productie van serotonine bij peuters, wat fundamenteel is voor het reguleren van stemming en slaap en voor het bevorderen van rust en kalmte. Om deze reden, naast de voedingsfunctie, troost het zuigen de baby en kan het ontspanning voor het slapen gaan vergemakkelijken.

De ontwikkeling van de mond van de baby

Volgens de analyses van het wetenschappelijk comité van SIDO en het Chicco Baby Research Observatorium, stimuleert het correcte gebruik van een fopspeen tijdens de eerste jaren de neuromusculaire activiteit, wat bijdraagt tot de correcte ontwikkeling van de gezichts- en tongspieren en bijgevolg van het kauwapparaat en de mond in zijn geheel. Daarom is het belangrijk een fopspeen te kiezen met een orthodontische speen die zich perfect aanpast aan de mond van het kind en de juiste positie van de tong garandeert. De juiste druk van de tong tegen het gehemelte, vooral aan de zijkanten, draagt namelijk bij tot de juiste vorming van het gehemelte, waardoor er voldoende ruimte ontstaat voor de tanden om goed te groeien.

Het tutje. Hoe en hoe lang?

Het gebruik van een fopspeen tijdens de borstvoeding kan nuttig zijn voor de baby in de eerste maanden na de geboorte, maar moet geleidelijk worden ontmoedigd rond de 24 maanden. Het ministerie van Volksgezondheid beveelt namelijk aan om met dummy's te stoppen op de leeftijd van 36 maanden. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de fopspeen altijd correct wordt gebruikt - hij mag bijvoorbeeld niet in suikerhoudende stoffen worden gedoopt, omdat dit tot tandbederf kan leiden, en hij mag niet aan de baby worden gegeven zodra hij begint te huilen. Vergeet niet dat huilen voor de baby een manier is om te communiceren en dat het stoppen van het huilen met de fopspeen geen luisteren is.