Scheidingsangst bij kinderen, wat te doen?

Scheidingsangst bij kinderen verschijnt rond de leeftijd van acht maanden. Voor meer informatie kunt u terecht bij de deskundigen van het Chicco Observatorium.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwcbd34120/site/advice-pages/croissance-et-developpement/dentition-bebe/denti-bambino-ok (1).jpg

Rond de achtste levensmaand leren baby's de gezichten van hun verzorgers te herkennen. Daardoor zijn ze bang voor mensen die ze niet kennen en worden ze bang voor vreemden.


Naast deze angst voor vreemden ontwikkelen baby's van deze leeftijd vaak angst als ze worden gescheiden van mensen die ze kennen, vooral hun moeders, met wie ze een unieke emotionele band en communicatiemiddel hebben opgebouwd door te knuffelen en te voeden.


In deze gevallen vrezen baby's met verlatingsangst dat ze hun moeder nooit meer zullen zien, en dat ze in de steek zullen worden gelaten - zelfs als ze gewoon naar de volgende kamer is gegaan. 


Op dit punt wordt het moeilijk om de baby's een paar uur bij iemand anders achter te laten, vooral voor de moeders. Maar dit is nodig om baby's van deze leeftijd te helpen de angst om van hun moeder gescheiden te worden te overwinnen, en het helpt hen zich aan te passen en te wennen aan het samenzijn met andere mensen.

Scheidingsangst - wat te doen?

De beste manier om baby's te helpen rustig met een scheiding om te gaan, is hun gevoel van autonomie in evenwicht te brengen met hun vermogen om ermee om te gaan: als een kind extreem angstig is en een blijvend gevoel van hopeloosheid lijkt te hebben, is het er misschien nog niet klaar voor om de scheiding van de moeder te verdragen. 


Wanneer zuigelingen op het moment van scheiding door een andere volwassen verzorger kunnen worden gekalmeerd en vervolgens stoppen met huilen, hebben zij zich gerealiseerd dat zij, na een eerste gevoel van verlies, in staat zijn om op te staan en opnieuw op verkenning te gaan, zelfs zonder hun moeder aanwezig.