Hoe behandel je melkkorstjes?

Moederkapje of seborroïsche dermatitis is een huiduitslag die voorkomt bij pasgeborenen: ontdek de oorzaken, de behandelingen en alle adviezen en tips van de deskundigen van het Chicco Observatorium.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwb2810fa5/site/advice-pages/hygiene-et-bain/croutes-de-lait/crosta lattea.jpg

Pasgeborenen en melkkorstjes: een veel voorkomende combinatie

Melkkorst is een typische uitslag bij pasgeborenen die meestal vanzelf overgaat. Hier zijn enkele tips over hoe het te behandelen.

Bijzondere tekenen van melkkorst: schubben en korsten

Melkkorst is een huidaandoening van pasgeborenen die kan voorkomen in de eerste 4 of 5 maanden, met het verschijnen van gelige olieachtige schilfers en korsten. Het komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, met uitbreiding naar de wenkbrauwen, het voorhoofd, de zijkanten van de neus, de kin en achter de oren, maar kan ook andere delen van het lichaam treffen, zoals de liesplooien.

Hoe, wanneer en waarom?

Pasgeboren melkkorstjes - bekend als seborroïsche dermatitis - zijn een milde aandoening waar uw baby meestal geen last van heeft. Het wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie, die zich ophoopt op de huid en vette schilfers veroorzaakt die aan de huid kleven. De onderliggende oorzaak is onduidelijk, maar één hypothese is een verband met maternale hormonen in het bloed van de baby die de talgklieren kunnen stimuleren.

Mythes en legendes over melkkorstjes

De naam melkkorstje werd in het verleden gegeven aan moedermelk. Dat is niet het geval. Andere factoren die verantwoordelijk werden geacht voor de ziekte, maar nu zijn uitgesloten, zijn slechte hygiëne, infecties, intolerantie en allergieën.

Hoe behandel je melkkorstjes?

Melkkorstjes verdwijnen vanzelf. Maar als uw baby er last van heeft, kunt u helpen met enkele huidverzorgingstechnieken. Een voorbeeld is het verzachten van de schilferende huid met plantaardige oliën, die licht worden ingewreven. Een andere mogelijkheid is om het getroffen gebied te wassen met reinigingsmiddelen die rijk zijn aan verzachtende stoffen of producten op basis van olie. Een ander goed idee is om de reeds losgekomen schilfers te verwijderen met kammen of zachte borstels, waarbij vermeden moet worden om over de huid te wrijven, want dat irriteert haar nog meer.


Op de website van Chicco, specialist in kinderverzorgingsproducten, vind je alles wat je nodig hebt voor je baby: wandelwagens, kinderstoelen, babybedjes, wipstoeltjes, zuigflessen, enz.