Luizen bij kinderen: behandeling en preventie van een luizenplaag

Hoe herken je een luizenplaag of pediculosis en hoe bescherm je je kinderen ertegen? We overlopen de behandelingen en de beste remedies tegen luizen.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw78f11437/site/advice-pages/hygiene-et-bain/poux/Pidocchi.jpg

Je kind krabt vaak aan zijn hoofd en heeft last van erge jeuk. Gaat hij naar school, de kinderopvang, een sportclub, etc. dan kan hij last hebben van luizen. Panikeer niet, het is een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen. Laat ons eerst een zien hoe we een luizenplaag makkelijk herkennen en hoe we de luizen uitroeien.

Wat is een luizenplaag en hoe manifesteert ze zich?

Hoofdluizen - pediculi humanus capitis - die zich nestelen in kinderhaar zijn parasieten die enkel overleven wanneer ze zich kunnen voeden met mensenbloed, dat doen ze door in de hoofdhuid te bijten. De typische jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van het insect en verschijnt enkele weken voor de eerste beten.

Preventie van een luizenplaag: het heeft niets te maken met een slechte hygiëne

Een luizenplaag verspreidt zich heel snel en kan niet worden voorkomen, maar enkel worden beperkt door de juiste maatregelen te treffen. Een mythe die we dringend de wereld moeten uithelpen, is dat een luizenplaag ontstaat door slechte hygiëne. Net het tegengestelde is waar: luizen houden van proper haar, waarin ze hun eitjes of neten leggen. Bepaalde individuele kenmerken, zoals het haartype of de geur van de huid, zorgen ervoor dat sommige kinderen sneller luizen krijgen dan andere.

La seule méthode de prévention efficace : une surveillance constante

Luizen overleven ongeveer een maand op een hoofd en niet meer dan 2 dagen elders. Het is moeilijk om een volwassen luis te ontwaren in het haar, tenzij de plaag al ernstig gevorderd is, maar de neten die worden gelegd ter hoogte van de haarwortels, vooral in de plooi van de nek en achter de oren, zijn goed zichtbaar. Ze zijn glanzend, langwerpig en ongeveer 1 mm lang. De enige efficiënte preventie tegen luizen is het haar voortdurend controleren: liefst in natuurlijk daglicht, met een vergrootglas en een fijne luizenkam.

Wat als je luizen aantreft?

Zodra er luizen worden vastgesteld, is het gebruik van een luizenshampoo met insecticide noodzakelijk om de luizen uit te roeien en moet de school of kinderopvang onmiddellijk worden gewaarschuwd om de verspreiding zo goed mogelijk te beperken. Het haar spoelen met water en azijn bevordert het verwijderen van de eitjes. Broers en zussen, gezinsleden en mensen waarmee je kind in nauw contact komt, moeten ook worden behandeld met de luizenshampoo. Het gebruik van een luizenshampoo met insecticide kan worden vermeden als het om weinig eitjes gaat en deze met de kam kunnen worden verwijderd. Dit moet dan om de 3-4 dagen worden herhaald gedurende minstens 2 weken.

 

Ondanks het feit dat dit een relatief schadeloze parasiet is, vraagt een hij voortdurende aandacht: frequente controle en een tijdige reactie bij het zien van de eerste neten of luizen zijn daarom de beste strategie om een luizenplaag te vermijden.