Koorts bij baby's: wat te doen en wat te vermijden

Koorts bij peuters is vaak plotseling en nooit welkom, vooral in het weekend.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwe854a28c/site/advice-pages/bien-etre-et-protection/en-cas-de-fievre/febbre-neonati.jpg

Voor ouders is het vaak een bron van zorg en moeilijkheden. Hier zijn enkele tips over hoe het te beheren.


Waarschijnlijk door de vermoeidheid die een hele week op de crèche of kleuterschool is opgebouwd, worden kinderen in het weekend bijna altijd thuis ziek, waardoor de plannen van het gezin worden gedwarsboomd. Maar je hoeft je geen zorgen te maken en probeer het zo goed mogelijk te regelen.

Let op symptomen en houd altijd een thermometer bij de hand

Heldere ogen, een rood gezicht, een heet voorhoofd, rusteloosheid en algehele malaise - dat zijn de eerste symptomen van de gevreesde koorts bij kinderen.

Ten eerste is het belangrijk te weten hoeveel de temperatuur van uw kind werkelijk is gestegen.

Geen paniek en houd de thermometer bij de hand!

Probeer niet koste wat kost de koorts van de baby te verlagen!

Allereerst is het belangrijk te onthouden dat het echt niet nodig is de temperatuur van de baby koste wat kost te verlagen.

Koorts zelf is geen ziekte, maar eerder een nuttige immuunreactie op een infectie. Daarom mogen koortsverlagende medicijnen alleen worden gebruikt als de temperatuur hoger is dan 38-38,5° en alleen na overleg met een kinderarts. Vermijd zelfmedicatie om koorts te verlagen.

Constante controle

Om adequaat te kunnen ingrijpen, is het belangrijk de koorts gedurende de dag regelmatig te controleren, wat niet altijd gemakkelijk is als, zoals vaak het geval is, uw baby protesteert door te weigeren stil te liggen of mee te werken.

U kunt een infraroodthermometer gebruiken die nauwkeurig de temperatuur registreert wanneer hij dicht bij of op het voorhoofd of de slaap van de baby wordt geplaatst en die de meting zeer snel uitvoert zonder de baby te storen.