Flesvoeding

Flesgevoede baby's kunnen ook profiteren van de aanraking en liefde van de moeder, net als bij borstvoeding.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dwa18e5d3f/site/advice-pages/allaitement/allaitement-au-biberon/biberon-allattamento-artificiale.jpg

Overschakelen op flesvoeding, vooral in gevallen waarin het geen keuze is maar een noodzaak, mag door de moeder niet worden gezien als een gebrek aan zorg voor haar kind of als een nederlaag.

Het enige dat telt is dat de baby te allen tijde en onder alle omstandigheden gevoed wordt en zich geliefd voelt. Daarom is het belangrijk dat flesvoeding op dezelfde manier plaatsvindt als borstvoeding, zodat moeder en kind van deze intimiteit kunnen genieten.

Een rustig en sereen moment

De omgeving moet kalm en rustig zijn en de baby moet de aanraking en liefde van de moeder kunnen voelen, ook als hij of zij niet direct aan de borst zit.

Dit moment brengt een prachtige combinatie van emoties naar boven - communicatie, liefde en tederheid die niet hoeven te worden opgeofferd.

Net als bij borstvoeding is het belangrijk tijd te maken voor flesvoeding, weg van verwarring, lawaai en afleiding - en er een rustig moment van te maken om met elkaar in contact te komen.

De vader erbij betrekken

Flesvoeding heeft het voordeel dat de vader direct bij dit belangrijke ritueel wordt betrokken.

Na de eerste weken na de geboorte kan ook de vader de opwinding ervaren van het voeden van de baby. Zo kunnen ze elkaar leren kennen en nader tot elkaar komen; en de vader kan zich beschermen tegen de gevoelens van jaloezie, uitsluiting en verlating die nieuwe vaders vaak ervare