Hoe steriliseer je een babyfles?

Ontdek de verschillende manieren om babyflessen te steriliseren met behoud van een hoog niveau van hygiëne, dankzij het advies van de deskundigen van het Chicco Observatorium.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw808f0cf0/site/advice-pages/allaitement/sterilisation-du-biberon/sterilizzazione.jpg

Hoe babyflesjes wassen en steriliseren?

Het schoonmaken en steriliseren van flessen is zeer belangrijk voor de gezondheid van uw baby.

Vanaf de geboorte tot aan het spenen is de hygiëne van uw baby van fundamenteel belang, vooral wanneer hij kunstmatig wordt gevoed. Terwijl borstvoeding het hoogste niveau van hygiëne waarborgt, vereist flesvoeding de grootst mogelijke aandacht voor de reinheid van de verschillende onderdelen.

Sterilisatiestappen :

  • Na elke voeding de fles openen en wassen met natuurlijke zeep en water. Om het wassen te vergemakkelijken, adviseren wij flessen met een losschroefbare bodem om melkresten volledig te verwijderen.
  • Leg alle onderdelen in een hete sterilisator of koude oplossing.
  • Voer de cyclus uit zoals aangegeven in de instructies.
  • Was na afloop van de cyclus uw handen grondig en haal de fles met alle onderdelen uit de sterilisator. Leg ze rechtstreeks op het keukenblad en vermijd dat u de punt van de tepel met uw handen aanraakt.

Sterilisatiemethoden

Sterilisatie kan zowel warm als koud plaatsvinden. De warme methode vereist het gebruik van kokend water, verwarmd en besproeid door een elektrische sterilisator of door een voor een magnetron aangepaste sterilisator. De sterilisatietijd varieert van ongeveer 5-15 minuten voor elektrische modellen tot enkele minuten voor magnetronmodellen. Deze sterilisaties zijn vergelijkbaar met de traditionele methode van kokend water in een pan, maar ze zijn veel sneller en handiger, vooral wanneer ze vaak worden gebruikt voor veel flessen en producten (borstkolven, potjes, fopspenen). Bij koude sterilisatie daarentegen worden vloeibare ontsmettingsmiddelen of tabletten gebruikt die doelbewust zijn ontworpen om veilig te zijn en goed door de baby te worden verdragen. Deze methode vergt meer tijd.

Tot wanneer is sterilisatie nodig?

Tijdens de eerste zes maanden is het immuunsysteem van het kind nog niet volledig ontwikkeld, dus is het noodzakelijk de grootst mogelijke aandacht te besteden aan alle voorwerpen waarmee uw baby in contact komt. Gedurende de periode van 0-6 maanden raden kinderartsen aan alles te steriliseren: flessen, spenen, fopspenen, accessoires en speelgoed. Na de leeftijd van zes maanden kunt u de sterilisatiefrequentie geleidelijk afbouwen.