Alles over de slaap van de baby

Vind ons advies om alles te begrijpen over de slaap van baby's en onze tips om peuters te helpen rustige nachten door te brengen.

https://www.chicco.be/dw/image/v2/BJJJ_PRD/on/demandware.static/-/Sites-Chicco-Belgium-Library/default/dw2256f0f9/site/advice-pages/sommeil/sommeil-bebe-les-bons-reflexes/nanna-sicura-1.png

De baby ervaart bedtijd als een scheiding, een verlies. Hij wil graag bij zijn vader en moeder blijven om zich beschermd te voelen. Hij is bang dat, terwijl hij slaapt, alles wat hem vertrouwd is zal verdwijnen, inclusief jullie, zijn ouders. Baby's hebben, net als alle mensen, een goede nachtrust nodig, maar vaak (helaas) hebben ze moeite om in slaap te vallen. Hen in slaap krijgen kan een nachtmerrie zijn en ouders zijn vaak verscheurd tussen twee tegengestelde houdingen:


  • Laat ze zich dicht bij je voelen
  • Voorrang geven aan hun eigen slaap

Hoe kan ik mijn baby helpen slapen?

Er zijn veel theorieën en methoden om een kind in slaap te krijgen. Ouders proberen ze vaak allemaal: de baby siroop geven, hem meenemen op een autoritje, steeds weer slaapliedjes zingen... totdat de uitgeputte ouders besluiten hem in het grote bed te laten slapen.


Sommige van deze praktijken zijn echter niet ideaal voor een veilige slaap! In feite is het raadzaam de baby in de kamer van de ouders te houden door de bedden naast elkaar te plaatsen, maar niet door het kind in het bed van de ouders te laten slapen (tot 1 jaar, maximaal 2 jaar).


WIST JE DAT?


Baby's vallen gemakkelijker in slaap als ze geschommeld worden, omdat de beweging hen herinnert aan de sensaties die ze voelden voor hun geboorte.

Naast het bed van de ouders maar in het ledikant

De mogelijkheid om de wieg naast uw bed te plaatsen is zeer praktisch voor u: zo kunt u uw baby borstvoeding geven wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft, zonder uit bed te hoeven stappen, wat mogelijk is met een wieg. Als u naast elkaar slaapt, slaapt u allebei rustiger, zelfs in de kritieke nachten waarin de baby niet lekker is, omdat u een oogje op hem hebt.

De evolutie van de slaap van de baby met de groei

0-6 maanden: Pasgeborenen slapen overdag vele uren. Niet alle baby's krijgen echter vanaf het begin een regelmatig slaap-waakritme.


6-9 maanden: Vanaf 6 maanden zou het ritme normaler moeten worden, met een langere of kortere slaap 's nachts en twee dutjes overdag: één 's ochtends en één 's middags. Dit is de ideale leeftijd om een avondlijke bedtijdroutine in te voeren om het slaappatroon van je baby regelmatiger te maken. Dit houdt in dat er een gezellige omgeving wordt gecreëerd, dat er naar rustgevende melodieën wordt geluisterd en dat er zacht licht is.


12-18 maanden: Rond de leeftijd van één jaar kunt u de bedtijdroutine verbeteren door verhaaltjes voor te lezen en uw baby een knuffelvriendje te geven om hem gezelschap te houden als hij rustig in slaap valt.


Na 18 maanden: Naarmate de baby groeit, heeft hij het ochtenddutje niet meer nodig en heeft hij alleen nog een nachtrust nodig en een middagdutje, dat voor sommige kinderen essentieel blijft tot de kleuterschool.


MAAK JE GEEN ZORGEN...


Als je kind nog steeds bij je in bed wil. Zoals jonge dieren, willen baby's altijd dicht bij hun moeder blijven. Ze leren geleidelijk de scheiding rustig te aanvaarden.


WIST JE DAT?

Poppen kunnen baby's helpen gemakkelijker in slaap te vallen omdat zuigen hen kalmeert en ontspant.

Help uw kind tijdens zijn groei

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een goede nachtrust essentieel is om ervoor te zorgen dat je kind genoeg energie heeft om naar school te gaan, te sporten en de dag door te komen.


Jonge kinderen zijn vaak moe en prikkelbaar, juist omdat ze niet goed geslapen hebben. Weinig kinderen tussen 1 en 3 jaar gaan namelijk in hun eigen bed slapen. Veel kleine kinderen vallen in slaap in het bed van hun ouders of op de bank.


Veel kinderen brengen het grootste deel van de nacht door in het bed van hun ouders.


Anderen verhuizen 's nachts van het ene bed naar het andere: ze vallen in de ene kamer in slaap en verhuizen dan naar een andere.


Help uw baby op jonge leeftijd op gang door 's avonds vroeg de juiste gezinsroutines in te stellen die hem of haar voorbereiden op het slapengaan.

Deskundigenadvies van Dr Rosanna Candon

(Pedagoog geregistreerd bij de Italiaanse vereniging van pedagogen die heeft bijgedragen aan deze publicatie)


Je moet vermijden:


Geef je baby een fles om hem te helpen slapen. Uit onderzoek blijkt dat deze gewoonte de slaaptijd kan verkorten en het tandbederf kan vergroten.


Actieve spelletjes doen met je baby of hem overprikkelen voor het slapen gaan. Het toestaan van mobiele telefoons, tablets, videospelletjes of andere elektronische spelletjes.


Je baby te laat naar bed brengen, waardoor hij niet genoeg slaap krijgt.


Je moet proberen: 


Blijf kalm. Soms bent u zo bezorgd dat u uw baby een gevoel van angst geeft en het hem moeilijker maakt om in slaap te vallen.


Gebruik zachte verlichting in de kamer met lampen, spotjes of nachtlampjes: het is belangrijk dat de kamer waar uw baby slaapt rustig en donker is.


Zing een slaapliedje of speel zachte muziek om je baby te ontspannen.


Creëer een bedtijdroutine vanaf de eerste maanden na de geboorte. Routines zijn geruststellend: herhaalde en voorspelbare handelingen laten uw baby denken dat alles in orde en onder controle is.


WIST JE DAT?


Het kind kiest spontaan een knuffel of pop om hem gezelschap te houden voor het slapengaan, hij zoekt "zijn vriend" om hem 's nachts gerust te stellen.


ANDERE GEHEIMEN OM HET NAAR BED GAAN TE VERGEMAKKELIJKEN


Houd je aan een vaste tijd door een leuke routine op te zetten, zoals welterusten zeggen tegen de knuffeldieren.


Altijd dezelfde dingen doen: wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken, enz.


Ontspan uw baby met een massage of zorg dat hij zin krijgt om naar bed te gaan door hem een verhaaltje voor te lezen, zelfs in stukjes en beetjes, of door een slaapliedje met hem te zingen.


Speelgoed, waarin de baby het geruststellende voordeel van contact met zijn ouders vindt, speelt een belangrijke rol in deze routine.

Chicco's First Dreams reeks

Bedtijd is een heel belangrijk moment voor je baby. Chicco First Dreams speeltjes combineren ontspannende muziek, zachte lichteffecten en beweeglijke voorwerpen om een magische sfeer te creëren... dus als je baby rustig slaapt, kun jij nog meer rusten.


DOUBLE PROJECTION MOBILE FIRST DREAMS (verkrijgbaar in blauw en roze)


Een magische sfeer van sterren en sterrenstelsels troost uw baby dankzij het innovatieve dubbele projectiesysteem. Het licht wordt tegelijkertijd geprojecteerd op de mobiel en op het plafond van de kamer, en verspreidt magische kleuren en zachte muziek. Als de baby huilt, begint de ontspannende muziek automatisch te spelen om hem te kalmeren tot hij in slaap valt.


BABY BEAR PROJECTOR (verkrijgbaar in blauw en roze)


Nog rustigere nachten met de schattige en zachte Chicco knuffelbeer. Met zijn verschillende lichtniveaus laat hij uw kind in slaap vallen met zachte muziek en gekleurde projecties vanuit zijn buik.


NEXT 2 STARS CRIB PROJECTOR (verkrijgbaar in blauw en roze)


Het enige nachtlampje voor ledikanten en bedden dat een ontspannende en geruststellende sfeer creëert, zelfs buitenshuis. De afneembare teddybeer vergezelt uw baby tijdens zijn dutjes en magische nachten.


SOFT TENDER TEDDY (verkrijgbaar in blauw en roze)


Een zachte knuffel met een stemopnamesysteem dat kan worden gepersonaliseerd met de stem van mama of het favoriete verhaal van uw kind dat begint wanneer het begint te huilen. Uw stem stelt uw kind gerust en kalmeert het en helpt hem/haar terug te keren naar de magische wereld van de dromen, net alsof hij/zij naast u ligt.